Myötätunnon vaikutus ahdistukseen

Moni tietää varsin hyvin mitä pitäisi ajatella ja miten toimia, kun ahdistaa mutta ahdistuksen vallassa niin keinot kuin ajatuksetkin tuntuvat sakkaavan. Paljon puhutaan armollisuudesta, lempeästä puheesta ja myötätunnosta, mutta miten ne oikeastaan toimivat käytännössä? 

Ahdistuksen taustalla on tuskan torjumista

Kun voimme henkisesti pahoin, ahdistus on sana joka kuvaa epämääräistä huono oloa. Ahdistus on usein negatiivisia tunteita sisältävä kimppu (esimerkiksi pelkoa, häpeää ja vihaa). Se sisältää tuskaa ja useimmiten sen lisäksi kärsimystä riippuen siitä, miten suhtaudumme tuskaan. 

Samin tyttöystävä lähti ulos kavereiden kanssa viettämään iltaa. Muutaman tunnin kuluttua Sami selasi puhelintaan ja törmäsi some-päivitykseen, jossa oli kuva tyttöystävästä kaverinsa kanssa. Sami tunsi ahdistuksen kasvavan sisällään jälleen kerran: hylätyksi tulemisen pelko aktivoitui. Hän huomasi taas ajattelevansa: “Miksi mulla on taas näitä ajatuksia! Mun täytyy lopettaa tää!” 

Psykologi Christopher K. Germer kirjoittaa kirjassaan “Myötätunnon tie” siitä, miten tuskan torjuminen aiheuttaa kärsimystä. Tuskan torjuminen on yritys saada tuska häviämään esim. miettimällä keinoja siihen sekä jännittämällä kehoa. Kärsimys on seuraus tuskan torjumisesta. Kärsimys on fyysistä ja emotionaalista jännitystä jota lisäämme tuskaamme. 

Samille oli tyypillistä sättiä itseään negatiivisista ajatuksistaan ja torjua siten kokemaansa tuskaa. Terapiassa Sami oli oppinut ymmärtämään syvemmin mistä hänen ahdistuksessaan oli oikeastaan kyse. Terapiassa Samin hylätyksi tulemisen pelko tuli nähdyksi ja kohdatuksi myötätunnolla. Tämä auttoi myös Samia kohtaamaan itseään myötätuntoisemmin.

Kärsimys katoaa myötätunnolla

Ahdistusta helpottaa merkittävästi myötätunto. Myötätunto sekoitetaan usein empatiaan. Empatia on asettumista toisen asemaan ja sen kautta ymmärrystä siitä miltä toisesta tuntuu. Myötätunto on hyväntahtoista suhtautumista toisen (tai omaan) tuskaan. Sen sijaan, että torjumme vaikeita tunteita, olemme todistajina omalle tuskallemme reagoiden siihen hyväntahtoisesti ja ymmärtäen.

Tuska on väistämätöntä mutta kärsimyksen määrään voimme vaikuttaa merkittävästi myötätuntoisen suhtautumisen kautta. 

Myötätunto käytännössä

Sen sijaan, että Sami jatkoi itsensä sättimistä ja tuskan kieltämistä hän muisti mitä terapiassa oli puhuttu. Hän ajatteli: “On ymmärrettävää, että oon epävarma itsestäni. Mua pelottaa, mua saa pelottaa. Tää tunne helpottaa kun otan sen vastaan. Kaikki on hyvin. Mulla on tunne päällä.“ Sami huomasi sietävänsä ahdistusta paremmin. Ahdistus alkoi helpottaa. 

Ahdistusta tai sen aiheuttamia tekijöitä ei ole tarkoitus saada kokonaan katoamaan, vaan muuttaa suhtautumista siihen. Pitkällä tähtäimellä tuskaa sisältävä ahdistus alkaa helpottaa suhtautumisen muuttumisen myötä ja mielenterveys kohenee ja kärsimys vähenee. Toki ahdistuksen helpottamiseksi tarvitaan lisäksi usein myös muita keinoja avuksi kuten esimerkiksi kehollisia harjoituksia ja tietoista läsnäoloa.

Kaipaatko tukea tunteiden säätelyssä tai tuntuuko ettet saa oikein edes kiinni mistä sun kohdalla on kyse? Instagramin Terapiamoria-tilitä löydät lisää vinkkejä, tietoa sekä käytännön harjoituksia tunnesäätelyn tueksi. Voit halutessasi varata myös ajan etäterapiaan tai vastaanotolle Kouvolaan. 

Seuraava
Seuraava

Mitä terapiavastaanotolla tapahtuu?